قلب بروکراتیک در ساختار شورا
در خبرهای مربوط به شهرستانها به مطلب جالبی برخورد کردم که لبخندی تلخ بر لبم نشاند و باعث شد در این یادداشت نکاتی را مطرح نمایم. اصل خبر به نقل از کانال خبرگزاری خلیجفارس چنین است:
شهردار بوشهر در حاشیه جلسه شورای شهر در پاسخ به خبرنگار «خلیجفارس» درباره زمزمههایی پیرامون اعلام حمایت از برخی کاندیداهای شورای پنجم، گفت: اگر تکلیف انقلابی و مصالح شهر ایجاب کرد، برای ارائه لیست کاندیداهای موردنظر جدی خواهم بود و جهت اعلام نظر شخصی منعی وجود ندارد.
عموم رسانهها و فعالین اجتماعی مجازی این حرفها را جدی نگرفته و انعکاس چندانی نیافت که البته طبیعی هم بود که در بین اینهمه اخبار جنگ سوریه و کشمکشهای سیاسی بر سر دوقطبیسازی انتخابات ریاست جمهوری چنین خبر کوچکی از شهرستانی دور بازتاب چندانی نیابد ولی باید توجه داشت این خبر بیانگر تمام آن بلایی است که در طول این سالها بر سر ساختار شوراهای شهر در کل کشور رفته است باید به بررسی و تحلیل آن پرداخت.
منطقاً (و قانوناً) شورا شهردار را تعیین میکند و در واقع نهاد بالادستی آن است و اساساً تشکیل شورا هم بهمنظور کنترل شهردار و شهرداری است؛ اما در اغلب شهرها با روی کار آمدن شورایی ضعیف، ظاهراً داستان برعکس است و بهمرور زمان اعضای فعال شورا به کارمندان شهردار تبدیل میشوند. تا آنجاکه در یک قلب بوروکراتیک شهردار وقیحانه دم از حمایت از لیستی خاص برمیآورد. در اغلب موارد دیدهشدهاست که شورای شهر هم تا پایان دوره هیچ اعتراضی به تصمیمات شهردار ندارند و عملاً همه تصمیمات اجرایی در ید قدرت شهرداری قرار دارد.
شهرداری بودجهی سالانه را خرج پروژههای بهشدت گران و پرزرقوبرق مینماید تا بتواند به اعتبار آن افکار عمومی را فریب دهد و بتواند برای لیست موردنظر که عموماً از اعضای شورای قبلی شهر هستند رأی بخرد! و طبیعیاست که حاصلش ابقای شهردار (یا نیروهای وابسته به او) در سمتش میباشد. باید توجه داشت که شهرداریها پردرآمدترین سازمانهای مردمنهاد کشور هستند که علیرغم تبصرهی قانونی بر این مبنا عملاتً هیچ نشانی از مردمئهاد بودن برایشان باقی نمانده است. اغلب این حکومتهای خودمختار شهری با بالاترین درآمد از غیرشفافترین وضعیت مالی برخوردارند و شورای شهر هم نتوانسته ترمزی برای مهار آنها باشد.
پ.ن: خلاصه اینکه با این ساختار فعلی شوراها در شهرداری حل شدند اگرچه منحل نشدند!